Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

The Dark Knight Rises : Ένα Σκοτεινό Αριστούργημα

2012/165'

Tο 2003 ένας  σχετικά άγνωστος Άγγλο-Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος με το όνομα Christopher Nolan, που είχε γνωρίσει καλλιτεχνική κυρίως  επιτυχία με τις ταινίες του Memento -2000 και Insomnia -2002,  από κοινού με τον συγγραφέα και σεναριογράφο του Blade -1998, David S Goyer, προσέγγισαν την Warner Brothers  ρίχνοντας την ιδέα για μια αναβίωση της σειράς ταινιών με ήρωα τον Batman.  

Η Warner, που αρχικά δεν ήθελε να ακούσει για μια ακόμη ταινία με ήρωα το μασκοφόρο εκδικητή, μετά το εμπορικό ναυάγιο και τις δικαίως καταδικαστικές κριτικές  του Batman & Robin -1997 του Joel Schumacher, υπέκυψε στη γοητεία των νεαρών δημιουργών και ευτυχώς επείσθη.

Τον Ιούνιο του  2005  κυκλοφόρησε στις αίθουσες το Batman Begins και τον Ιούλιο του  2008 το The Dark Knight, με τις δύο ταινίες όχι μόνο  να σπάνε τα ταμεία με παγκόσμιες εισπράξεις 372 εκατομμύρια δολάρια η πρώτη και πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η δεύτερη, αλλά και να κερδίζουν και τους κριτικούς -κυρίως η δεύτερη- μαζεύοντας υποψηφιότητες και βραβεία, ενώ και ο άδικος χαμός του Heath Ledger στο ρόλο του Joker και η μετά θάνατον βράβευσή του με Oscar, θα στοιχειώσουν το ρόλο και την ταινία.



Τέσσερα χρόνια  μετά τον πλέον επιτυχημένο, αδιαμφισβήτητα και  σε όλα τα επίπεδα, Σκοτεινό Ιππότη που -τι ειρωνεία (!)- είναι και η πρώτη ταινία της σειράς χωρίς τη χρήση του brand name Batman στον τίτλο της, ο … Batman επιστρέφει για 3η και τελευταία φορά στην κατά  Nolan απόδοσή του, με τον σκηνοθέτη  να αντλεί  έμπνευση από τα κόμικς : Knightfall -1993 όπου εισάγεται ο χαρακτήρας του Bane,  The Dark Knight Returns -1986 όπου ο Batman επιστρέφει στη Gotham City μετά από απουσία 10 χρόνων και  No Man's Land  -1999 στο οποίο η Gotham έχει κατακλυσθεί από συμμορίες.

H ιστορία με δυο λόγια: Βρισκόμαστε 8 χρόνια μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας, στο τέλος της οποίας, ο Batman είχε σώσει τη Gotham από τον Joker και τον Two Face/Harvey Dent, παίρνοντας όμως αυτός το φταίξιμο για τα εγκλήματα του τελευταίου.

Καταδιωκόμενος από την αστυνομία, αυτοεξορίζεται και αφήνει την ασφάλεια της πόλης στα χέρια του πολύ ικανού επιθεωρητή Gordon.

Για τα επόμενα χρόνια επικρατεί ειρήνη και ο Bruce Wayne πιστεύει ότι δε θα χρειαστεί να φορέσει ξανά την κάπα του Batman.

Τότε εμφανίζεται ένας νέος αμείλικτος εχθρός, ο Bane,  o oποίος απειλεί να καταστρέψει την πόλη.
Οι αρχές αποδεικνύονται πολύ αδύναμες να τα βγάλουν πέρα με το νέο κίνδυνο και αυτό αναγκάζει τον Σκοτεινό Ιππότη να επανέλθει  και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για μια τελευταία φορά.

Όλο το επιτυχημένο cast των προηγούμενων ταινιών βρίσκεται και πάλι εδώ: Ο Christian Bale φοράει για τελευταία φορά τη στολή του καλύτερου μέχρι τώρα Batman,  oι βετεράνοι Morgan Freeman, ως ο κάτι σαν Q, Lucius Fox και  Michael Caine ως ο αφοσιωμένος butler/θετός πατέρας- Alfred, προσδίδουν κύρος,  ο Gary Oldman στο ρόλο του αδιάφθορου επιθεωρητή Jim Gordon,  ο Liam Neeson ως σατανικός Ra's Al Ghul  και ο νέος -τότε-Joseph Gordon-Levitt (τον είχαμε δει και στο Inception) στο ρόλο του αστυνόμου John Blake.

Αυτοί όμως που κλέβουν την παράσταση, σ'  αυτήν τη νέα ταινία, είναι οι 'κακοί': o Bane και  η Cat Woman/Selina Kyle.

Στο ρόλο της -όχι και τόσο- κακιάς γατούλας, βρίσκουμε την Anne Hathaway.

Μια πολλή διαφορετική επιλογή από εκείνη της ευαίσθητης και ναζιάρας Michelle Pfeiffer στον ίδιο ρόλο στο Batman Returns -1992 του Tim Burton. Ενώ αν πάμε  στο μακρινό τηλεοπτικό παρελθόν του σούπερ ήρωα, βρίσκουμε στον ίδιο ρόλο, ένα πραγματικό αιλουροειδές στην όψη και τη φωνή: Την καταπληκτική Eartha Kitt.

Ήταν αμφίβολο πώς η κομψή και φινετσάτη ηθοποιός θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σ' ένα ρόλο στον οποίο παραδοσιακά κυριαρχούσαν πιο ζωώδη ένστικτα και το (χμ!)... sex...

Τελικά ο Nolan ήξερε καλύτερα. Η Catwoman της Hathaway ταιριάζει απόλυτα με τον Batman του Bale. Υπάρχει πραγματική χημεία εδώ και η Hathaway είναι λιγότερο sexy γατούλα και περισσότερο Αριστόγατα. 

Οπότε ας μιλήσουμε για τον Bane.
Στο ρόλο του απόλυτου αντίπαλου δέους στον Σκοτεινό Ιππότη, ο πολύ καλός Βρετανός ηθοποιός -και μελλοντικός Mad Max - Tom Hardy.  O Hardy σχεδόν έκλεψε την παράσταση στο Inception, την προηγούμενη ταινία του Nolan, ενώ μέχρι τότε τον είχαμε ξαναδεί πλάι στον Gary Oldman στο Tinker Tailor Soldier Spy αλλά και στο πλευρό του Nick Nolte στο Warrior.


Εκεί όμως που πρέπει οπωσδήποτε να τον δείτε είναι στο Bronson, ταινία που σκηνοθέτησε το 2008 ο Nicolas Winding Refn σκηνοθέτης του λατρεμένου Drive. Στοιχηματίζω ότι η μεταμόρφωση του Hardy σε Bronson, ήταν που  έκανε το Nolan να τον επιλέξει  για το ρόλο του Bane.

Ο ίδιος ο Nolan σε συνέντευξή του στους L.A. Times είχε πει για τον Bane: 'Για έναν καλό κακό χρειάζεσαι κάποιο αρχέτυπο. Κάποιο χαρακτηριστικό σε ακραία μορφή. Ο Joker ήταν το αρχέτυπο της διαβολικής, χαοτικής αναρχίας  μαζί με μια δόση σατανικής αίσθησης του χιούμορ. Ενώ δεν είχαμε ποτέ ασχοληθεί με κάποιον σαν το Bane,  μέχρι τώρα.  Θέλαμε κάτι πολύ διαφορετικό γι' αυτήν την ταινία. Είναι ένας κακοποιός που χαρακτηρίζεται από την ωμή φυσική βία. Με κάποιον τρόπο θα έλεγα ότι είναι ένα κλασικό τέρας του κινηματογράφου, αλλά με ένα καταπληκτικό μυαλό. Νομίζω ότι είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας. Οι θεατές θα ξετρελαθούν με αυτό που έχουμε κάνει μαζί του'.  

Και έγινε ακριβώς όπως τα είπε. Ξετρελαθήκαμε με τον Bane παρόλο που τα κίνητρά του είναι ακαθόριστα και ασαφή για πάνω από τη μισή διάρκεια της ταινίας. 
Όταν όμως τελικά αποκαλύπτονται, ο ήρωας αποκτά οντότητα και οι παράλογες πράξεις του ... μια κάποια λογική.

Η Eπιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη είναι ένα πολυεπίπεδο thriller που οποιαδήποτε σύγκριση με μια τυπική ταινία με σούπερ ήρωες, το αδικεί.


Αυτό που συμβαίνει στην Gotham, αντανακλά τους χειρότερους φόβους της μετά της Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου 2001 Αμερικής πιο πολύ από ποτέ.

Οι σκηνές στο Χρηματιστήριο και στο Στάδιο, με την εμβληματική κατάρρευση δύο κυρίαρχων   συμβόλων της σύγχρονης Αμερικής σε συνδυασμό με το υπόβαθρο των 'κακών' της ιστορίας και του πραγματικού σκοπού τους για μαζική καταστροφή, ξεπερνούν τα κίνητρα του αναρχικού Joker του Σκοτεινού Ιππότη.

Η μοναδική σκηνοθετική ματιά του Christopher Nolan, συνδυασμός εξαιρετικής τεχνικής και εκλεπτυσμένης αφήγησης, o οποίος απέφυγε το 3D επιλέγοντας να δώσει έμφαση στην ποιότητα της εικόνας, γυρίζοντας όλες τις σκηνές δράσης  -διάρκειας πάνω από μια ώρα- σε IMAX το -με δικά του λόγια: 'πιο καθηλωτικό film format που έχει ποτέ δημιουργηθεί΄ όπου 'το format είναι τεράστιο, οι κάμερες είναι τεράστιες αλλά στην προβολή τους στις οθόνες που μπορεί να είναι ψηλές όσο οκτώ όροφοι, βλέπεις την πιο καθαρή εικόνα που μπορείς να φανταστείς'.

Η Eπιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες του 2012. 
Μαζί με τον Σκοτεινό Ιππότη και το Watchmen-2009 του Zach Snyder δείχνουν το δρόμο για κάθε μελλοντική προσαρμογή βιβλίων κόμικ στον κινηματογράφο.


Δείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου μου ΕΔΩ

Rise of the Planet of the Apes / Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου