Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Sons of Anarchy



2008-2014
Ακούστε εδώ, ενώ διαβάζετε

Charming,  Βόρεια Καλιφόρνια. 
Πληθυσμός 14.679 κάτοικοι.

Εδώ βρίσκεται η έδρα του club μοτοσικλετιστών με το όνομα Sons of Anarchy (Γιοι της Αναρχίας), τα αρχικά SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) και σύμβολο το Θεριστή (δηλαδή … το Χάρο).

Μάταια θα ψάξετε να βρείτε αυτήν την πόλη στο χάρτη ή στο Google ή … στους χάρτες του Google.
Η εν λόγω πόλη είναι φανταστική. 
Ένα σκηνικό σχεδιασμένο στο μυαλό του δημιουργού της Kurt Sutter, για μια επαναστατική τηλεοπτική σειρά, που έκανε πρεμιέρα την 3-9-2008 στο αμερικάνικο καλωδιακό κανάλι FX και συνέχισε ακάθεκτη για 7 σεζόν.

Και όποιον πάρει ο Χάρος.


Με χαρακτήρες  μεγαλύτερους από τη ζωή και το θάνατο μαζί, μια συμμορία/οικογένεια/αγέλη/φυλή ¨χαρλεάδων¨ -πολύ μακριά από τη ρομαντική έκδοση του Easy Rider (1969)- που ζουν έξω από το σύστημα -ή μάλλον περιπαίζουν το σύστημα, με αποκλειστικά δικούς της -πολύ βολικούς- κανόνες, ήθη, κώδικες ηθικής και ντυσίματος. Μια  διεστραμμένη  μορφή μητριαρχικής (!) οικογένειας με ρίζες στο σαιξπηρικό και αρχαιοελληνικό δράμα,   αυτή η αναρχική σειρά  μπορεί να αγαπηθεί ή να  μισηθεί, σίγουρα όμως δε μπορεί να αγνοηθεί.

Η ιστορία με δυο λόγια: Οι "Γιοι" διατηρούν το νόμιμο συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με την επωνυμία "TELLER-MORROW" αλλά η πραγματική τους δραστηριότητα είναι παράνομη και εκτείνεται από το εμπόριο όπλων, την παραγωγή ταινιών πορνό, την παροχή προστασίας σε τοπικούς φορείς, τις δωροδοκίες και ανταλλαγές με άλλους παράνομους, αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας στην πόλη -σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό του οικείου αστυνομικού τμήματος-  κρατώντας  μακριά όχι μόνο τους εμπόρους ναρκωτικών και τις αντίπαλες συμμορίες αλλά και τα συμφέροντα κάθε φιλόδοξου επιχειρηματία, κατασκευαστή και εργολάβου, θιασώτη της ανάπτυξης.


Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο αντιπρόεδρος του club, Jackson -"Jax" Teller γιος του αδικοχαμένου ιδρυτή του John Teller και της Gemma, χήρας του John και τώρα συζύγου του νυν προέδρου και συνιδρυτή Clay Morrow

Ο Jax ανακαλύπτει το  χαμένο ημερολόγιο του πατέρα του και μαζί την ιδεολογία πίσω από τη δημιουργία του club, τις αμφιβολίες του για το ρόλο του σε αυτό και την απογοήτευσή του για το πώς διαμορφώθηκε το αρχικό όραμά του. Ανησυχίες που συμμερίζεται και ο ίδιος και έρχονται σε αντίθεση με την άποψη για το πώς πρέπει να διοικείται το club τόσο του θετού πατέρα του Clay αλλά και της μητέρας του.

Σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, ο Jax πρέπει να αντιμετωπίσει τη γέννηση του γιου του από την τοξικομανή πρώην φιλενάδα του, τον ερχομό στην πόλη της πρώτης του αγάπης, της παιδοχειρουργού (!) Tara,  αλλά και τους νέους εχθρούς του club,   που αγωνίζονται, με κάθε μέσο, να κυριαρχήσουν στην περιοχή.


Κι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα στην 1η σεζόν μόνο. Γιατί η σειρά, πραγματικά απογειώνεται από τη δεύτερη σεζόν και μετά.

Το cast των Γιών αποτελείται τόσο από νέους όσο και από βετεράνους ηθοποιούς, με τους δεύτερους να κλέβουν την παράσταση.

Αρχηγός της ¨βασιλικής οικογένειας¨ των Sons of Anarchy και μητέρα του Jax, η φοβερή Katey Sagal. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός αλλά και τραγουδίστρια Sagal, άφησε εποχή  ως Peggy Bundy, στην λατρεμένη (και επίσης αναρχική) σειρά αποδόμησης της αμερικανικής οικογένειας "Married with Children" -Παντρεμένοι με Παιδιά- (1987-1997) και συνεχίζει ως  γιαγιά από την κόλαση/Gemma Teller Morrow.


Στο ρόλο του θετού πατέρα και προέδρου των Γιων, Clay Morrow, η "φοβερή φάτσα", Ron Perlman.
O Perlman, που τον έχουμε συνηθίσει σε ρόλους τεράτων, τόσο στην τηλεοπτική σειρά "Beauty and the Beast" (1987-90) όσο και τελευταία ως  "Hellboy", συνεχίζει την παράδοση, ως πατέρας-τέρας και ηγέτης   της φυλής των Sons ενώ η χημεία του με την old lady Gemma,  είναι εκρηκτική.

Ποτέ άλλοτε η μέση ηλικία δεν ήταν πιο rock & sexy.

Ο Charlie Hunnam αποδίδει με σκληρότητα και ευαισθησία το ρόλο του ανήσυχου Jax Teller, ως καθαρόαιμος Αμερικάνος αν και … Βρετανός  και η Maggie Siff μας πείθει ως ερωτοχτυπημένη Tara.

Η σχέση της με την "πεθερά" Gemma,  απολαυστική . Το ίδιο και η  μεταμόρφωσή της, από συμβατική και νομιμόφρων γιατρός σε εξέχον μέλος της αδελφότητας των μηχανόβιων .  

Από το Grey's Anatomy στο "Take a walk on the wild side".


Όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, εξαιρετικά ενδιαφέροντες και εξαιρετικά επιτυχημένη η επιλογή όλων των ηθοποιών, με κυρίαρχους κι εδώ τους μεγαλύτερους.

Ειδική μνεία στον Dayton Callie που δίνει ρέστα ως καρκινοπαθής αρχηγός της αστυνομίας -ένας από τους καλύτερα γραμμένους ρόλους- που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη φιλία του για τους Sons, και το υπηρεσιακό του καθήκον, αλλά και στην Ally Walker στο ρόλο της ως Πράκτορας June Stahl.

Ποτέ ο  Νόμος δεν είχε πιο ανήθικη εκπρόσωπο.

Παραδόξως το πιο αγαπημένο μέλος των Sons  για τους οπαδούς της σειράς, -μαζί με τον 'ουδέτερο' Nero Padilla του Jimmy Smits, δεν ήταν ο Jax.

H καρδιά μας ανήκει στον Opie.



Τον χαμηλών τόνων αλλά υποβλητικό γενειοφόρο Harrie "Opie" Winston, παιδικό φίλο του Jax, υποδύεται  ο πραγματικός biker Ryan Hurst και μας κερδίζει με την πάλη του με την ίδια του τη φύση, το ρομαντισμό και την σκληρότητά του  αλλά και την αναπόφευκτη  τραγική μοίρα του.

Οι εχθροί του club αλλάζουν σε κάθε σεζόν και αποτελούνται από: αντίπαλα club μηχανόβιων όπως οι Mayans οι One-Niners και οι Lobos Sonora, νεοναζιστές υπέρμαχους της λευκής υπεροχής που διακινούν ναρκωτικά, την Ένωση των Αμερικάνων  Εθνικιστών, την κινέζικη αλλά και την original ιταλική μαφία, το μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών, τον IRA, το FBI την ATF και σε συνδυασμό με τις ενδοφυλετικές/ ενδοοικογενειακές διαμάχες: αδερφός εναντίον αδερφού, γιος εναντίον πατέρα και μητέρας, πατέρας εναντίον μητέρας κ.ο.κ. το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δε θα μείνει όρθιο στο τέλος και ο τελικός νικητής  θα παραμένει αβέβαιος-αν τελικά υπάρξει.

Μετά το τέλος κάθε κύκλου μένουμε με κομμένη την ανάσα αναρωτώμενοι τι άλλο μπορεί να συμβεί, καθώς βλέπουμε το σύμπαν των Sons να καταστρέφεται με ένα μεγάλο μπαμ, μόνο για να αναγεννιέται  ξανά και ξανά από την αρχή.  

Η μουσική της σειράς είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Το τραγούδι "This life" των Curtis Stigers & The Forest Rangers σε κερδίζει από τους τίτλους.


Ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την custom made έκδοση του τραγουδιού των Animals "The House of the Rising Sun/Son" από τους White Buffalos , που συνόδευσε μοναδικά το επικό φινάλε του 4ου κύκλου; 

Και οι επτά κύκλοι του Sons of Anarchy, κυκλοφορούν σε Blu-Ray και DVD και μόλις άρχισαν να κάνουν τη βόλτα τους και στο Netflix.

Οι ανυποψίαστοι Prospects ανακαλύψτε τους.

Οι μυημένοι Patch holders  δεν χρειάζεται πλέον να περιμένετε στις μηχανές σας,  αφού η πρώτη σεζόν του πολύ-αναμενόμενου prequel, με τον τίτλο "Mayans MC" εμπνευσμένη από την ιστορία των First 9 ιδρυτών των Sons και με επίκεντρο την αντίπαλη συμμορία των Mayans, παίζει τώρα στο FX.



Μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου μου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου